Çocuğu kendinizi ifade ederken farklı durumlarda kendinizi farklı şekilleride açıklayabilirsiniz. Bu durumları şöyle sıralayabiliriz:
1. Çocuğunuzun beğenmediğiniz bir davranışını ona anlatırken: Böyle bir durumda, çocuğunuzun yaptığı davranışı, o davranış sonucundaki hissettiğiniz duyguyu ve bu duyguyu hissetmenizin nedenini açıklamalısınız.
Örneğin, çocuğunuz arkadaşına vurduğunda. “Arkadaşlarına vurmanı istemiyorum, bu onun canını yakabilir ve ona zarar verebilir. Böyle davranman beni üzüyor.”
2. Çocuğunuzun beğendiğiniz bir davranışını takdir ederken: Çocuğunuzun yaptığı ve hoşunuza giden bir davranışı, vakit geçirmeden, sizde yarattığı duygu ve bu duyguya neden olan etkiyi/kazancı birlikte ifade edebilirsiniz.
Örneğin, “Sabahları yatağını toplamanı çok beğeniyorum. Böylece annen ya da ben yatağını toplamak zorunda kalmıyoruz ve daha az yoruluyoruz.”
3. Önlem almanız gerektiğinde ve isteklerinizi belirtirken: Bazen ön anlaşmalar yapmanız gerekebilir ve çocukla buun açıkça konuşmak işe yarayabilir.
Örneğin, “Mehmet Amcanlar’a gittiğimizde oyun oynarken yüksek sesle konuşup, evde koşmanı istemiyorum. Mehmet Amcan hasta olduğu için rahatsız olabilir.”
4. Kuralları, sınırları koyarken: Çocukları kurallar, sınırları net, açık bir dil kullanarak ifade etmek önemlidir. Sınırlar içinde çeşitli seçenekleri sunmak da gerekir.
Örneğin, “Hava soğuk ve sadece bu gömleği giyersen, üşürsün. Gömleğin üstüne kazağını ya da montunu giymeni istiyorum.”