windows-pardus

[box type=”warning” align=”alignleft” class=”” width=””]Dikkat ! Bu yazıda anlatılanlar disk işlemleri içermesi nedeniyle veri kaybı yaşamamanız için verilerinizi yedeklemenizi ve önce test ortamında denemenizi ısrarla öneririm.[/box]

Tek bir bilgisayarınız var ve işletim sistemi olarak Windows kullanıyorsunuz ancak pardus yada diğer linux dağıtımlarını da denemek istiyorsunuz. Bu durumda 2 seçeneğiniz var.

  1. Fiziksel bilgisayarınıza kurduğunuz Windows işletim sisteminin içinde “vmware workstation” yada “virtualbox” sanallaştırma yazılımları ile sanal pardus yada diğer linux dağıtımlarını kurabilirsiniz.
  2. Fiziksel bilgisayarınıza hem windows hem de Pardus yada diğer linux dağıtımlarını birlikte kurup açılışta seçeceğiniz işletim sistemi ile açılmasını sağlarsınız.

Bu yazıda ikinci yöntemi anlatıyor olacağım.

Başlayalım

Windows işletim sisteminin kullandığı dosya sistemi (fat32/ntfs) ile Linux dağıtımlarının kullandığı dosya sistemi (ext3/ext4/swap…) farklı olduğu için aynı diskin aynı bölümüne yüklenemezler. Yani windows ve linux aynı bilgisayara kurulacak ise ya 2 farklı disk olmalı yada tek disk varsa da Windows kurulumu esnasında disk bölümleme adımlarında kurulacak linux dağıtımı için bir miktar boş alan bırakmak (Partition mantığı) gerekmektedir.

Windows İşletim Sistemi Kurulumu

Yazının bu bölümünde windows kurulumunu anlatmayacağım. Google diye bir site var orada bulabilirsiniz Nasil kurulduğunu. Bu yazı için dikkat edilmesi gereken disk bölümleme adımında aşağıdaki gibi Linux kuracağımız alanı ayırmaktır.

windows-ve-pardus-ayni-bilgisayara-nasil-kurulur
Windows Disk bölümleme Ekranı

Burada kırmızı bölümdeki diskler windows için, yeşil bölümdeki disk bölümü ise pardus için kullanılacak. Bu senaryoda tek disk var. eğer 2 disk varsa diskin birini windows diğerini pardus için ayırabilirsiniz. Bu ekranda “Drive 0 Partition 2” yi seçerek windowsu kuralım.

Eğer daha önce kurduğunuz windowsu yeniden formatlamak istemiyorsanız Windows da disk yöneticisinden diskinizin boş alanının birazını yeni bir partition olarak ayırırsanız pardus kurulumunda bu alanı kullanabilirsiniz. Bununla ilgili detay için yorumdan yazabilirsiniz.

Pardus İşletim sistemi Kurulumu

Adım Adım Pardus 17.2 Kurulumu isimli yazımda pardus kurulumunu anlatmıştım. Bu senaryomuzda tek fark yine disk bölümleme adımında. Bu sefer pardusu nereye kurayım diye sorduğu ekranda az önce boş bıraktığımız 50 GB lık alanı kullanacak.

windows-ve-pardus-ayni-bilgisayara-nasil-kurulur
Pardus Disk bölümleme Ekranı

Yukarıdaki gibi “Yardımcı ile – en büyük kesintisiz boş alanı kullan” seçeneğini seçerseniz boş kalan 50 GB lık alanı otomatik algılayıp kullanacak. Başlangış seviye kullanıcılar için bu önerilir. Eğer disk bölümlemeyi biliyorsanız “Elle” seçeneğini seçerek kendiniz dilediğiniz gibi bölümleme de yapabilirsiniz.

windows-ve-pardus-ayni-bilgisayara-nasil-kurulur
Pardus Elle Disk Bölümleme

Gördüğünüz gibi kırmızı alanda windows disk sistemi ntfs olan 2 tane disk bölümü görüyorsunuz. Bu alanlar windowsun kullandığı alanlardır. En altta kalan 53.7 GB lık BOŞ ALAN satırını seçerek bölümleme yapabilirsiniz.

Ben en kolay seçenek olan “Yardımcı ile – en büyük kesintisiz boş alanı kullan” seçeneğini seçerek ilerliyorum.

windows-ve-pardus-ayni-bilgisayara-nasil-kurulur
Pardus disk bölümleme ekranı

Yine bu ekranda da hızlı ilerlemek için “tüm dosyalar tek bölümde” seçeneğini seçiyorum.

windows-ve-pardus-ayni-bilgisayara-nasil-kurulur
Pardus Disk Bölümleme

Gördüğünüz gibi #5 ve #6 bölümlerini ext4 ve swap (takas) alanı olarak ayırdı.

Diskimiz artık 2 si windows için 2 si pardus için olmak üzere 4 parçaya ayrıldı.

“Bölümlemeyi bitir ve değişiklikleri diske kaydet” seçeneği ile ilerleyelim. Bir sonraki ekranda emin misin diye sorduğunda “Evet” seçerek ilerleyelim.

Pardus kurulumunun diğer adımları kurulum makalesindeki gibidir.

Son GRUB kurulması adımında aşağıda göreceğiniz gibi MBR de başka işletim sistemi buldum diyor ve açılışta bunu seçebileceğimizi bildiriyor.

windows-ve-pardus-ayni-bilgisayara-nasil-kurulur
Pardus GRUB Kurulum Ekranı

Devam diyerek sonraki adımda disk bölümümüzü seçerek kurulumu tamamlayalım.

Artık bilgisayar açılışında aşağıdaki gibi menü gelecek. Tabii ki Pardus varsayılanda seçili gelecek ve 5 sn içinde Windows u seçmemiz için bize süre tanıyacak. hiç bir işlem yapmadığımızda 5 sn sonra pardus ile açılmaya devam edecek.

windows-ve-pardus-ayni-bilgisayara-nasil-kurulur
GRUB Listesi

Ve Pardus karşımızda….

windows-ve-pardus-ayni-bilgisayara-nasil-kurulur
Pardus Masaüstü

Masaüstünde gördüğünüz 53 GB Hacmi denilen kısım Diskin windows için ntfs olarak bölümlenen kısmıdır. Yani Linux dağıtımlarından Windows ntfs disk sistemlerini okuyabilir, dosyalara erişebilirsiniz. Kurulum gerektirmeyen bootable linux CD lerinden bilgisayar açıp windows disklerindeki dosyalarınızı USB ye yedekleyebilirsiniz. Bunu ayrı bir yazıda yazarım.

windows-ve-pardus-ayni-bilgisayara-nasil-kurulur
Pardus içinden Windows Dosyalarına erişim

 

Varsayılan Seçimi Değiştirme

Açılışta işletim sistmelerinin listelendiği GRUB menüsünde varsayılan işletim sistemini değiştirmek için konsol açıp aşağıdaki adımları uygulayın

$sudo nano /etc/default/grup

komutu ile açtığınız dosyanın içinde GRUB_DEFAULT=0 değerini GRUB_DEFAULT=saved olarak değiştirin.

Daha sonra aşağıdaki komut ile varsayılan işletim sistemi satır numarasını değiştirin. Burada 2 değeri benim yukarıdaki GRUB menüsündeki Windows 10 a karşılık gelmektedir. Çünkü ilk satır sıfır olarak sayılmaktadır.

$sudo grub-set-default 2

Daha sonra aşağıdaki komut ile GRUB ayarlarını kaydedelim.

$sudo update-grub

Bu işlemler sadece varsayılanda seçili gelen satırı değiştirecek. Yani yine 5 saniye içinde seçimi değiştirme şansımız olacak.

windows-ve-pardus-ayni-bilgisayara-nasil-kurulur
GRUB Menüsü

 

Konu hakkında değerli meslektaşım Ayhan KOÇ’ un aşağıdaki videosunu da izleyebilirsiniz.

Leave a Reply

Instagram

[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false showheader=false showbutton=false showfollow=false]