
Bu yazıda Windows DHCP servisi ile mobil cihazlara özel fira süresinin Nasil yapılacağından bahsedeceğim.
Bildiğiniz gibi Windows DHCP servisinde bir scope (kapsam) tanımlarsınız ve istemci tüm cihazlar bu scope için tanımlanan kira süresine tabi olur. Yani scope için kira süresi 8 gün tanımlandıysa DHCP den ip alan mobil cihazlar da ip yi 8 günlüğüne kiralar. Kurumunuza gelen misafirlerin Mobil cihazlarından (Cep Telefonu, Tablet) Wifi ile internete çıkmasını sağladığınızda belki kurumunuzu 1 saatliğine ziyarete geldi ama aldığı ip yi 8 gün boyunca meşgul edecek. Böyle durumlarda Scope ip havuzunuzda ip kalmaması gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle kurumumdaki bilgisayarlar 8 gün kira süresine sahip olsun ancak Mobil cihazlar ise 8 saat (Mesai süresi) kira süresine sahip olsun isteyebilirsiniz.
Bunu Windows DHCP servisinin Windows Server 2012 ile birlikte gelen Policies özelliğini kullanacağız. Bu özellik ile DHCP talebinde bulunan istemcinin bazı özelliklerine göre farklı seçenekler ayarlanabilmektedir. Biz istemcinin FQDN bilgisine göre policy uygulayacağız?
Gelin başlayalım.
DHCP Konsolumuzda Scope umuzu genişlettiğimizde “Policies” bölümünü göreceksiniz. Bu alana sağ tıklayıp “New Policy” seçeneğini seçelim.

Gelen ekranda policy için bir isim verelim.

Next ile sonraki ekrana geçelim

Bu ekranda “Add” butonuna basarak kriterlerimizi girmemiz gerek.

Burada farklı seçenekler var ancak biz “Fully Qualified Domain Name” seçeneğini seçeceğiz. Bunun sebebi Mobil Android ve IOS cihazlar DHCP den ip aldıklarında FQDN değerleri aşağıdakiler gibi olmakta.
Sibel-iPhoneu
android-123asde45764735dvdbf
Bu nedenle FQDN kullanıyoruz. Diğer seçenekler ve kullanım alanları ile ilgili fırsat bulursam ileride yazmaya çalışırım.

Bu alanda Value kısmına ipad yazıyoruz ve “Prefix wildcard” ı seçip “Add” butonuna basıyoruz. Bu ipad ifadesi ile başlayan demek. Daha sonra benzer şekilde Value değerine ipad yazıp “Append wildcard” ı seçip “Add” butonuna basıyoruz. Aynı işlemleri android ve iphone terimleri içinde yapıyoruz. Son durumda aşağıdaki gibi olmalı.

Tüm değerleri girdikten sonra OK basıp aşağıdaki ekrana geliyor ve Next ile ilerliyoruz.

Tekrar Next ve Finish ile sihirbazı tamamlıyoruz.

Sihirbazı tamamladık ancak kira süresinin ne olması gerektiğini belirlemedik henüz. Kira süresini belirlemek için oluşturduğumuz Policy ye sağ tıklayıp Properties giriyoruz.

Gelen ekranda “Set lease duration for the policy” seçeneğini aktifleştirip aşağıdaki gibi yada kendi belirleyeceğiniz sürelere göre tanımlıyoruz.

Policy ayarlarını yaptıktan sonra DHCP Konsolunda Scope Address Leases bölümünü incelediğinizde mobil cihazların kira bitiş süresinin 8 saat olduğunu göreceksiniz. Eğer bir bilgisayarın adı ipad, iphone, android ile başlıyorsa bu bilgisayarda kira süresi olarak 8 saat kullanacaktır. Çünkü DHCP servisi aslında cihazın Mobil cihaz olduğunu algılamıyor, FQDN değerine bakıyor.
Konu hakkında detay isterseniz yorum bölümünden yazabilirsiniz.