PRTG ile Web Sitesi Erişilebilirliğini Monitor Etme
  1. Anasayfa
  2. PRTG

PRTG ile Web Sitesi Erişilebilirliğini Monitor Etme

0

PRTG, altyapınızdaki Sunucu ve cihazlarınızı ping, wmi,ssh,snmp v.b. yöntemlerle monitorize eden bir yazılım. Detaylar ve kurulum  için Çözümpark da yazılmış Prtg Network Monitor V14–Bölüm 1 makalesini okuyabilirsiniz. Bu makalede PRTG Monitoring yazılımında Web sitelerinin HTTP sensörü ile Nasil monitorize edileceğinden bahsedeceğim.

PRTG nin kurulu olduğunu ve Web sitesi yada sitelerinin yayınlandığı sunucunun PRTG ye cihaz olarak eklendiğini varsayıyorum. PRTG de cihaz ekleme ile ilgili aşağıdaki kaynakları inceleyebilirsiniz.

https://www.mshowto.org/prtg-nedir-ne-amacla-kullanilir-nasil-cihaz-eklenir.html

https://www.paessler.com/manuals/prtg/add_a_device

Artık hazırsanız Aşağıda göreceğiniz “WebServers” grubu altındaki “Webserver01” isimli cihazımıza HTTP sensörümüzü ekleyelim.

Bunun için “Webserver01” cihazının üzerinde sağ tıklayarak “Add Sensor” seçeneğine basalım. Farklı yollardan da Sensör eklenebilmektedir.

PRTG Sensör Ekleme  

prtg-ile-web-sitesi-erisilebilirligini-monitor-etme-1

“Add Sensör” e bastıktan sonra benim şuan mevcut PRTG kurulumumda bulunan 264 adet sensör listeleniyor.

prtg-ile-web-sitesi-erisilebilirligini-monitor-etme

HTTP sensörü “Most Used Sensor Type” kısmında görülebiliyor. Bu noktada PRTG de 2 tane HTTP sensörü olduğunu belirteyim.

HTTP Sensörü : Bu sensör belirteceğiniz URL ye http (80) portundan iletişime geçmeye çalışır. Cevap alabilirse “OK” alamazsa “DOWN” olarak yorumlar ve alarm üretir.

HTTP Advanced Sensörü : Bu sensör HTTP sensörüne göre biraz daha yeteneklidir ve daha efektif kontroller yapabilmenizi sağlar.

Bu yazıda HTTP Advanced sensörüne bakacağız. Ben HTTP sensörü kullanmak yerine HTTP Advanced Sensörünü kullanmayı tercih ediyorum. Çünkü örneğin web sunucunuzda sorun yok, içindeki web hizmeti veren servisde de sorun yok diyelim. Ancak web sitenizin index.html dosyasında bir problem varsa web siteniz kullanıcılara cevap verecektir ancak sayfa düzgün görüntülenemeyecektir. Çünkü sunucu sağlam, web servisi sağlam, http trafiğine cevap veriyor ancak sayfada örneğin ASP.Net yada PHP ile ilgili bir hata mesajı çıkıyor. Yada hackerlar sitenizin index.html ini değiştirip kendi logolarını yüklemiş olabilirler. Yani HTTP servisi ile sadece 80 portunun çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz.

HTTP Advanced sensörü ile ise vereceğimiz URL nin kontrolü sırasında istediğimiz bir anahtar kelimenin görüntülenip görüntülenmediğini kontrol ettirebiliriz. Örneğin www.astronur.com sitesi yüklendiğinde “Öğrenmek kadar paylaşmakda önemli…” yazısının mutlaka görüntülenmesi gerekli. Eğer bu yazı görüntülenmiyorsa kullanıcılara yükelenen sayfa benim sayfam değildir.

prtg-ile-web-sitesi-erisilebilirligini-monitor-etme

Şimdi artık HTTP Advanced sensörümüzü ekleyelim. Bunun için PRTG Sensör listesi ekranında arama kısmına HTTP yazıyorum ve gelen seçeneklerden HTTP Advanced a tıklıyorum.

prtg-ile-web-sitesi-erisilebilirligini-monitor-etme

Gelen pencere aşağıdaki gibi olacak.

prtg-ile-web-sitesi-erisilebilirligini-monitor-etme

Burada Sensör Name kısmına ben Tam URL yazıyorum. İlerde HTTP sensörleri çoğaldığında ayırt etmesi kolay oluyor. Bir diğer doldurmamız gereken kısım ise URL kısmı. Bu pencerenin aşağılarına indiğimizde “Require Keywords” kısmını göreceksiniz.

prtg-ile-web-sitesi-erisilebilirligini-monitor-etme

Bu kısım da eğer aradığım kelime yada kelimeler yüklenen sayfada bulunamazsa alarm üretmesi için  “Set sensor to down status if keyword is missing” seçeneğini seçiyorum ve “Response Must Include” kısmına yüklenen sayfada arayacağım kelimeleri yazıyorum.

HTTP Advanced sensörünün daha birkaç yeteneği daha var ama ben bu yazıda sadece aranılan kelimeler i kontrol edebilme yeteneğinden bahsetmek istiyorum. “Create” butonuna basarak sensör oluşturma işlemini tamamlayalım ve sonucuna bakalım.

 prtg-ile-web-sitesi-erisilebilirligini-monitor-etme

Şimdide aranan kelime olarak sayfada olmayan bir değer girdiğimde sonuç ne olacak ona bakalım.

prtg-ile-web-sitesi-erisilebilirligini-monitor-etme

Gördüğünüz gibi yüklenen sayfada “Fenerbahçe” kelimesi bulunamadığı için PRTG alarm üretti.

PRTG ile web sitesi kontrolü yapacaksanız HTTP sensörü yerine HTTP Advanced sensörünü kullanmanızı ve “Reauired Keywords” seçeneğini mutlaka tanımlamanızı öneririm.

PRTG nin tüm sensörleri için https://www.paessler.com/manuals/prtg/sensor_settings sayfasını inceleyebilirsiniz.

PRTG ürünü çok detaylı özelliklere sahip bir üründür. PRTG ile ilgili diğer konularda da yorum bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir