baba-destek

[highlight]Açev tarafından hazırlanan Baba Destek Programında Dağıtılan Oturum eklerini paylaşıyorum[/highlight]

 

  1. Birey Olarak Kabul Etmek: çocukları ve karşıdaki kişiyi de birey olarak kabul etmek, onların haklarını, sorumluluklarını, isteklerini, ihtiyaçlarını, düşüncelerini ve duygularını dikkate almak, onların dünyasını anlamaya çalışmak önemlidir. Onları dinlemeli, onları önemsediğimizi göstermelisiniz. Örneğin, hafta sonu birlikte birşeyler yapmayı planlıyorsanız, çocuğun fikrini de alıp beraber karar almak, ona alacağınız bir eşyaya yada renklerine beraber karar vermek birey olarak kabul etmeye örnek olarak söylenebilir. Bazen çocuklarınızın kabul edemeyeceğiniz istekleri de olabilir. Bu gibi durumlarda onu duyduğunuzu hissettirmek ve yapamayacaksanız bile nedenini anlatmak önemlidir.
  2. Yakın İlişki Kurmak ve Uygun Şekilde Konuşmak: Baba olarak kendi istek ve ihtiyaçlarınızı onlara anlatırken, onları suçlamadan, yargılamadan, küçümsemeden duygunuzu, düşüncenizi, ihtiyacınızı ve nedenlerini ifade etmeniz gerekir. Yakın ilişki kurmak, çocuğunuzla sohbet etmek, örneğin ona onun yaşında yaşadığınız bir olayı, oynadığınız oyunları, arkadaşlıkarı anlatmak olabilir. birlikte zaman geçirerek, sadece çocukla ilgilenerek geçirdiğiniz zamanlarla karşılıklı ve yakın bir ilişki kurabilirsiniz.
  3. Sınırları ve Kuralları Belirlemek: Çocuklar büyürken sınırlara ihtiyaç duyar. “Demokratik Tutum” da sınırlar, anne babanın çocukları için çizdiği çerçeve ve koyduğu kuralardır. Çocukların kurallara uymasını beklerken, kuralların dışında yapmak istedikleri için seçenekler sunup tamamen yasaklamalardan mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Örneğin evde top oynamak yada ip atlamak isteyen çocuğa, bu faaliyetleri neden evde yapmaması gerektiğini anlatıp yapabileceği yerleri söyleyebilirsiniz. Yani bir kural varsa ve bu bir yasaklama getiriyorsa, bu yasaklanan davranışı, imkanlar ve güvenlik çerçevesinde, ona başka biçimlerde uygulama fırsatı yaratabilirsiniz. Evde top oynamak isteyen bir çocuğa “Evde top oynadığında komşularımız rahatsız oluyor” dedikten sonra, “istersen birlikte parka gidebiliriz, orada arkadaşlarınla yada benimle top oynayabilirsin” gibi seçenekler sunabilirsiniz.
  4. Tutarlı Olmak: Kurallar, anne yada babanın o anki ruh haline göre değişmemeli, çocuk yaptığı davranışın sonucu hakkında fikir sahibi olmalıdır. ancak bu şekilde neden-sonuç ilişkisini kurarak davranışlarını geliştirebilir. Örneğin, bir çocuk çikolata yada oyuncak istediği zaman babasına, televizyon izlemek istediği zaman annesine gidiyorsa, hangisinin neye izin vereceğini çözmüş, kendi çıkarları doğrultusunda bunu değerlendiriyor demektir. Evinizde uyumadan önce diş fırçalamak kural olmasına rağmen, çocuğunuz ısrar ve ağlamayla sık sık bu kuralı bozuyorsa, bu anne babanın kendi içinde tutarlı olmadığı gösterilebilir.
  5. Olumlu ve Yapıcı Düşünmek: çocuğun yada karşınızdaki kişinin öncelikle yapamadıklarına, olumsuz davranışlarına değil, yapabildiklerine, olumlu davranışlarını fark etmek ve ilişkiyi bu yönde başlatmak önemlidir. Çocukların yaptıpı davranışların (olumsuz da olsa) bir nedei olduğu unutulmamalıdır. Örneğin, 2 yaşından sonra çocukların hareketleri değişim gösterir. zıplama, tırmanma gibi hareketleri çokça yapmak isterler. Bunun sebebi çocğun “yaramaz” olması değil, kol ve bacaklarındaki uzun kasların hızla gelişmesidir. Beyin, gelişim için çocuğun bu eylemleri yapmasını sağlar.

Leave a Reply

Instagram

[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false showheader=false showbutton=false showfollow=false]